door Titus Rivas
Eind 2010 werd ik benaderd door bezorgde ouders. Ze hadden enkele jaren ervoor meegedaan aan reïncarnatieonderzoek. Een van hun kinderen vertoonde gedetailleerde herinneringen aan een vorig leven. Historisch beschouwd bleek die vroegere incarnatie echt geloofwaardig. We hebben het zelfs over een van de sterkste Nederlandse reïncarnatiegevallen. Ik gebruikte mijn onderzoeksverslag voor een Engelstalig parapsychologisch artikel, dat later ook nog in het Italiaans en Portugees werd vertaald. Het gezin in kwestie had me toestemming gegeven om volledige namen te gebruiken in eventuele publicaties. Ze hadden dus alle reden om trots te zijn...
Vermelding van achternamen
Maar het ligt toch iets ingewikkelder. Uiteindelijk belandden de gedrukte artikelen op internet. Al googlend naar namen van de gezinsleden vond men ze gemakkelijk terug. Medeleerlingen van het kind, dat inmiddels een tiener was geworden, maakten hier misbruik van. Ze sloegen aan het pesten en dat werd zelfs zo erg, dat de ouders bij mij aan de bel trokken. Ik heb uiteraard direct (voor zover mogelijk) alle online namen verwijderd en andere webmasters gevraagd dat eveneens te doen.
Inmiddels hebben mijn team en ik dan ook besloten alleen nog in uitzonderlijke gevallen achternamen op te nemen in een artikel of boek. Iemand die toch volledig vermeld wil worden, moet er eerst van doordrongen zijn dat dit soms vervelende sociale consequenties kan hebben. Juist kwetsbare mensen moet je, wrang genoeg, tegen zichzelf beschermen op dit punt.
Bovenstaande ervaring laat zien dat taboes rond het 'paranormale' in bepaalde kringen nog springlevend zijn. Veel Nederlanders - en zeker niet alleen jongeren - vinden ervaringen rond reïncarnatie, helderziendheid, geesten of uittredingen anno 2011 onverminderd 'raar' en 'maf'.
Nuchterheid en materialisme
Waarschijnlijk heeft dit voor een deel te maken met de spreekwoordelijke 'nuchterheid' die al eeuwenlang onderdeel uitmaakt van de Nederlandse cultuur. Maar daarnaast zijn er ook de invloedrijke atheïsten en materialisten die al het paranormale meer dan ooit als 'onzin' in de ban willen doen.Een recent voorbeeld zien we bij het boek Wij zijn ons brein van de gedreven neuroloog Dick Swaab. De titel geeft goed aan hoe Swaab de mens ziet: als een volledig fysiek wezen. In zijn wereldbeeld is geen plaats voor echte parapsychologische verschijnselen die meer zijn dan hallucinaties of illusies. Het is niet te hopen dat dit een standaardwerk wordt bij Nederlandse huishoudens, want dat zou paranormale verschijnselen wellicht nog nadrukkelijker onbespreekbaar kunnen maken. Swaab stelt bijvoorbeeld dat bijna-doodervaringen volledig herleidbaar zijn tot hersenprocessen. Voor patiënten met zo'n ervaring is het nota bene al moeilijk genoeg om niet serieus genomen te worden. Dit is goed te merken bij onderzoek; de meeste mensen lijken bang dat men hen voor gek verklaart en willen bovenal anoniem blijven. In dit opzicht blijkt er de afgelopen decennia nog maar weinig te zijn veranderd. De taboes op paranormaal gebied zijn kennelijk hardnekkig.
Wie meldt zich aan?
Natuurlijk betekent dit niet dat we ons hier voortaan dan maar bij neer moeten leggen. Het is juist belangrijk om voldoende tegengas te blijven bieden. Bepaalde confrontaties zijn overigens zinloos. Het kind waar ik deze column mee begon, kan wel proberen om de pestkoppen op school te overtuigen. Maar de kans dat dit alleen nog maar meer pesterijen in de hand werkt is levensgroot. Zo heeft het ook weinig zin om telkens weer te trachten sceptici over de streep te trekken. Daar zijn ze nu eenmaal te dogmatisch voor.
Wat kan de situatie dan wel verbeteren? Gewoon naar buiten blijven komen met ervaringen en je verhaal ter beschikking stellen van welwillende onderzoekers bijvoorbeeld. Voorlopig zal dat waarschijnlijk het beste discreet kunnen gebeuren. Waar het om gaat is dat er zoveel verzameld en gepubliceerd wordt dat het taboe uiteindelijk zal verdwijnen. Wie meldt zich aan? Je weet me te vinden.
Contact: titusrivas@hotmail.com
Dit stuk is eerder verschenen als Zielenreiscolumn in ParaVisie, april 2011, jaargang 26, blz. 51.
Blog is opgezet door Bert Stoop en Titus Rivas
maandag
Tegengas!
Labels:
mensbeeld,
parapsychologie,
parapsychologisch,
reïncarnatie,
scepsis,
skepsis,
swaab,
zweverig
Bronnen en links
We linken zoveel mogelijk naar de bron van een bericht, maar we verwijderen deze link wanneer het is verbroken.
Labels, steekwoorden en onderwerpen
agnosticisme
(2)
anomalieën
(1)
babyfluisteraar
(1)
begaafdheid
(1)
beroepsmogelijkheden
(1)
bezetenheid
(1)
biolocatie
(1)
boek
(2)
buitenaards
(1)
buitenzintuiglijke waarneming
(1)
case of the reincarnation type
(1)
channeling
(2)
circelredenering
(1)
collectieve bewustzijn
(1)
creëren
(1)
Daryl Bem
(1)
definitie
(1)
demonen
(1)
dogma
(2)
ego
(1)
entiteit
(1)
esoterie
(1)
ESP
(3)
falsifieerbaarheid
(1)
filmpje
(2)
foto's
(1)
geestverschijning
(1)
goochelaar
(1)
goochelen
(1)
Harry Potter
(1)
hart
(1)
herinneringen
(4)
howard campaigne
(1)
hypnose
(1)
hypnotische regressie
(1)
Ian Stevenson
(1)
ideomotorisch verschijnsel
(1)
illusionisme
(1)
James Leininger
(1)
keurmerk
(1)
kinderen
(3)
leven na de dood
(2)
levensbeschouwelijk
(1)
loslaten
(1)
materialisme
(1)
medium
(1)
mensbeeld
(1)
naturalisme
(1)
nsa
(1)
onderzoek
(3)
optische effecten
(1)
orbs
(1)
papegaai
(1)
paragnosten
(1)
parapsychologie
(2)
parapsychologisch
(1)
pijnlichaam
(1)
pluralisme
(1)
Popper
(1)
precognitie
(2)
premonition
(1)
professie
(2)
psychokinese
(3)
psychologie
(1)
radiesthesie
(1)
regressie
(2)
regressiehypnose
(1)
reïncarnatie
(6)
reïncarnatiegeval
(1)
reïncarnatiehypnose
(1)
reïncarnationderzoek
(1)
retrocognitie
(1)
robert snow
(1)
scepsis
(1)
scheppen
(1)
seti
(1)
skepsis
(4)
spiritualiteit
(1)
stellig
(1)
Stichting Athanasia
(2)
stralingsgevoeligheid
(1)
swaab
(1)
synchroniciteit
(1)
telekinese
(1)
telepathie
(1)
terugvoering
(1)
theorieën
(1)
tijd
(1)
tijdreizen
(1)
toeval
(1)
Tolle
(1)
transformatie
(1)
ufo's
(1)
uitdaging
(1)
Uri Geller
(1)
veld
(1)
verbinden
(1)
verifieerbaar
(1)
voorgevoel
(1)
voorgevoelens
(1)
voorschouw
(1)
voorspellingen
(1)
vorig leven
(1)
vrijheid
(1)
wichelroede
(1)
zielenreis
(1)
zieners
(1)
zweverig
(1)